Tervetuloa Helsingin työväenopistolla järjestettävälle kurssille Kaaoksen maailmassa – ymmärrä ympäristökriisiä paremmin! Kurssi tarjoaa kokonaisvaltaisen ajattelun työkaluja, joiden avulla pystyt hahmottamaan ympäristökriisin kompleksista kokonaisuutta sekä siihen liittyviä ristiriitaisuuksia. Kurssi tapaa 26.2-2.4. keskiviikkoisin klo 18.00-19.30 Kallion Opistotalolla, yhteensä kuusi tapaamista. Tavoitteena on päästä teoriasta käytäntöön, ja jokaisella kurssikerralla onkin teoriaosuuden lisäksi runsaasti tilaa soveltaa opittuja työkaluja keskusteluissa ja tehtävissä, jotka auttavat syventämään kurssin sisältöjä ja liittämään niitä ajankohtaisiin ympäristökysymyksiin. Tässä blogipostauksessa avaamme tarkemmin, mitä kullakin kurssikerralla tullaan oppimaan.
Ympäristökriisin kokonaisuus ja vahva kestävyys tutuksi
Yksittäisiä ympäristöongelmia on helppo tunnistaa, mutta vaikeampaa on päästä ympäristökriisin kokonaisuuden tasolle – miten ongelmat liittyvät toisiinsa ja mitä pitäisi priorisoida? Ensimmäisellä tapaamiskerralla käsittelemme erilaisia tapoja hahmottaa ja viestiä ympäristökriisistä kokonaisuutena. Esimerkkinä tästä on vahva kestävyys, jossa sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys eivät ole rinnakkaisia ekologiselle kestävyydelle, vaan siitä täysin riippuvaisia.
Kokonaisvaltainen ajattelutapa ympäristökriisin ymmärtämisessä
Ympäristökriisi on sotkuinen vyyhti eri ongelmia, ratkaisukeinoja ja niihin liittyviä näkemyksiä ja intressejä. Tämä kompleksisuus luo tarpeen lähestyä ympäristökriisiä kokonaisuutena, hukkaamatta kuitenkaan ymmärrystä sen osista. Kurssilla tutustumme kokonaisvaltaiseen ajatteluun yleisesti sekä erityisesti systeemiajatteluun. Käymme läpi esimerkiksi systeemiajattelun tärkeimpiä käsitteitä, jotka auttavat ymmärtämään myös mediassa käytävää keskustelua ympäristöstä.
Ympäristöongelmien monet näkökulmat, vuorovaikutukset ja monitasoisuus
Ympäristöongelmiin liittyy monia näkökulmia, jotka ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa ja asettuvat eri systeemitasoille. Esimerkiksi keskustelu väestönkasvusta on toisinaan oudon polarisoitunutta: ensin näkee otsikon, jossa vaaditaan väestönkasvun pysäyttämistä planetaaristen rajojen turvaamiseksi, ja seuraavaksi mietitään, miten syntyvyys saadaan nousuun. Erillisten näkökulmien käsittelyn sijaan olisikin hedelmällistä tuoda nämä yhteen ja miettiä myös vuorovaikutuksia sekä isompia kokonaisuuksia, joihin nämä näkökulmat kuuluvat. Kurssilla tutustumme GHH-kehykseen, joka on Kudelmassa kehitetty työkalu juuri tähän tarkoitukseen.
Kestävyyteen liittyvät ristiriidat ja niiden käsittely
Ympäristö- ja kestävyysongelmiin liittyy monenlaisia ristiriitoja. Erilaiset intressit ja arvot eivät aina kohtaa, vaan synnyttävät hankaliakin ristiriitatilanteita, jotka pahimmillaan hidastavat tai estävät tehokkaiden ratkaisukeinojen käytön. Toisaalta myös tieto on usein epävarmaa ja jopa ristiriitaista, jolloin meidän tulee löytää keinoja tehdä nopeita toimia epätäydellisestä tiedosta huolimatta. Kurssilla tutkimme erilaisia tapoja suhtautua ristiriitoihin ja niiden mahdollisuuksia edistää ympäristökriisin ratkaisua.
Luontosuhde yhteiskunnassa ja arjessa
Ajattelutapa, joka erottaa ihmisen luonnosta, on tunnistettu yhdeksi ympäristökriisin juurisyistä. Toisaalta vahva yhteyden tunne luonnon kanssa ja kokemus siitä, että on osa luontoa, ennustavat ympäristöystävällisempää käyttäytymistä. Miten voimme siis kehittää ja vaalia sellaista luontosuhdetta, joka tukee kestävämmän tulevaisuuden rakentamista eikä vaikeuta sitä? Tarkastelemme erilaisia luontosuhteen tyyppejä sekä niiden merkitystä omassa arjessa ja yhteiskunnan tasolla.
Toimijuus ympäristökriisin ajassa
Miten kääntää tieto toiminnaksi? Kurssin viimeisellä kerralla luomme työkalupakkia, jonka avulla voit kehittää ympäristöosaamistasi kurssin teemojen pohjalta niin töissä, opinnoissa kuin arjessakin. Kyseessä ei siis ole peruskurssi ympäristöongelmista, vaan tarkoituksena on tarjota ajattelun työkaluja, joiden avulla pystyt jäsentämään ympäristökriisiin liittyvää tietoasi. Kurssi on antoisa vaikka tietäisit jo paljon ympäristöaiheista. Kurssilla ei kuitenkaan ole esitietovaatimuksia, vaan arkinen uutistieto aiheesta riittää – käytännön esimerkkien ja työkalujen soveltamisen kautta opit samalla lisää myös ympäristöongelmista ja niiden ratkaisukeinoista!
Ilmoittaudu mukaan ja varmista paikkasi! Voit ilmoittautua kurssille osoitteessa https://ilmonet.fi/course/H251202 (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Kurssin hinta on 22€ tai alennusryhmille (esim. opiskelijat ja työttömät) 14€. Kurssin opettaa Kudelman kestävyysasiantuntija, FM Reetta Rossi, jolta voit kysyä lisätietoa osoitteesta reetta[at]kudelmaosuuskunta.fi.