Mitä teemme
Yhteistyöllä kohti kestävyysmurrosta
Toimimme kestävyysmurroksen edistäjinä yhteistyöhankkeissa sekä tarjoamalla kestävyyskoulutuksia ja konsultointipalveluja monenlaisille muutoksentekijöille. Yksittäisten ongelmien, kuten ilmastonmuutoksen, sijaan tarkastelemme kestävyyttä aina kokonaisuutena. Työtavoissamme painottuvat kanssaoppiminen ja -ymmärtäminen. Haluamme aidosti yhdessä oppimalla ja tekemällä edistää kestävää ja vastuullista toimintaa. Meistä voi saada puhujia, työpajojen fasilitoijia ja toteuttajia tapahtumiin, sekä yhteistyökumppanin erilaisiin kestävää tulevaisuutta rakentaviin kehitys- ja tutkimushankkeisiin.
Koulutuksia, työpajoja, selvityksiä, konsultointia ja yhteistyötä teemme esimerkiksi seuraavien teemojen parissa. Mikäli teitä askarruttaa jokin näistä poikkeava kestävyyteen liittyvä tarve, olkaa rohkeasti yhteydessä! Luodaan yhdessä juuri teidän tarpeisiinne sopiva kokonaisuus. Tartumme myös monenlaisiin kestävyyttä ja vastuullisuutta edistäviin yhteistyöpyyntöihin.
Vahva kestävyys tutuksi
Mitä “vahva” kestävyys ja luontokato tarkoittavat?
Miten oman työyhteisöni toiminta liittyy kestävyyteen?
Miten voin toimia epävarmuuden kanssa?
Miten voin vaikuttaa kestävämmän maailman puolesta?
Kokonaisvaltainen ajattelu haltuun
Miten kompleksisia kestävyysongelmia voi tarkastella yhtäaikaisesti ja miksi niin kannattaa tehdä?
Miten kestävyyskriisin sotkuisuutta ja siihen liittyviä ristiriitoja kannattaa lähestyä?
Miten systeemistä ajattelua voisi hyödyntää kestävyysmurroksessa juuri meidän alallamme?
Ihmiskeskeisyyden purkaminen
Miten ihmisen suhdetta luontoon kannattaa hahmottaa ja miten se edistää kestävyyttä?
Miten voin edistää planetaarista hyvinvointia?
Miten elämäkeskeinen ajattelu voisi hyödyttää työyhteisöämme?
Esimerkkejä
Koulutuskokonaisuus kestävyydestä työyhteisössä
Koulutuksen tavoitteena on luoda yhdessä kestävämpiä työtapoja työyhteisöönne. Koulutuksen alussa selvitetään työyhteisönne kestävyyden nykytilaa. Onnistunut oppimiskokemus perustuu seuraavanlaisille kysymyksille: millainen on yhteisönne tietotaso kestävyydestä, millaisia kestävyyttä edistäviä tai hidastavia toimintatapoja yhteisössänne voidaan tunnistaa ja millaiset ovat yhteisössänne jaetut arvot ja asenteet?
Kysymysten perusteella voimme räätälöidä juuri teidän tarpeisiinne sopivan koulutuksellisen työpajan vahvasta kestävyydestä. Lopuksi saatte työpajan tuloksien perusteella syntyvät kirjalliset suositukset ja toimintaohjeet kestävyyden edistämiseksi yhteisössänne.
Kokonaisvaltaisen kestävyysajattelun työpaja
Työpajassa syvennytään kokonaisvaltaisen kestävyysajattelun työkaluihin, joiden avulla voidaan hahmottaa systeemisesti eri kestävyysongelmien ja niiden ratkaisukeinojen välisiä yhteyksiä ja purkaa kestävyyskriisin sotkuisuutta. Kokonaisvaltaisia työkaluja voidaan soveltaa esimerkiksi selvitettäessä, miten YK:n kestävän kehityksen tavoitteet liittyvät toisiinsa ja eri yhteisöjen toiminta puolestaan niihin.
Koulutuksessa sovellamme erilaisia lähestymistapoja, esimerkiksi Kudelman tutkijoiden kehittämää GHH-viitekehystä, joka auttaa ymmärtämään myös asioiden välisiä hierarkkisia yhteyksiä ja riippuvuussuhteita. Tällainen systeeminen työkalu on erityisen hyödyllinen kompleksisten kysymysten tarkasteluun.
Ihmiskeskeisyydestä elämäkeskeisyyteen -konsultointi
Koulutuksessa paneudutaan siihen, miten eri työyhteisöissä ja niiden toiminnassa otetaan huomioon maapallon elämä kokonaisuutena. Elämäkeskeisyydellä tarkoitamme näkemystä siitä, että ihminen on täysin sidoksissa muun luonnon kokonaisuuteen ja unohtamalla tämän systeemisen näkökulman heikennämme omia toimintaedellytyksiämme puhumattakaan muun luonnon tilasta.
Elämäkeskeisessä konsultoinnissa tarkastelemme työyhteisönne ajattelutapoja, asenteita ja arvoja, jotka voivat olla esteinä vahvan kestävyyden vaatimalle ihmiskeskeisyyden purkamiselle. Konsultoinnin tavoitteena on tunnistaa ja purkaa yhteisössä vallitsevia mahdollisia ihmiskeskeisiä ajattelumalleja ja toimintatapoja sekä siirtyä kohti elämäkeskeisyyttä.
Työtapamme
Työtapojamme ohjaavat seuraavat perusperiaatteet:
Asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden kartoittaminen
Luomme aina asiakkaan kanssa hänen toiveisiinsa ja tarpeisiinsa sopivan palvelun, jossa otamme huomioon asiakkaan aikaisemman osaamisen kestävyyskysymyksistä ja kokonaisvaltaisesta ajattelusta.
Empatia ja yhdessä tekeminen
Pyrimme aidosti tasavertaisessa yhteistyössä ymmärtämään ja löytämään yhdessä asiakkaamme kanssa parhaan mahdollisen palvelun ja ratkaisun heidän tarpeisiinsa. Emme sanele, mitä kenenkin pitäisi tehdä kestävyyden edistämiseksi.
Kokonaisvaltaisen lähestymistavan soveltaminen
Lähestymme kestävyyttä kokonaisvaltaisesti ja työmme pohjaa vahvalle kestävyydelle. Huomioimme kestävyyden eri osa-alueet ja niiden väliset yhteydet suosimalla esimerkiksi ratkaisuja, joissa yhdistetään ilmastonmuutoksen hillitseminen luonnon monimuotoisuutta ja kestävää hyvinvointia tukevien toimien kanssa.
Tutkimukseen perustuvan tiedon soveltaminen
Työmme perustuu tieteidenväliseen kestävyystutkimukseen. Osuuskunnan juuret ulottuvat Helsingin yliopistolle ja Kudelma-tutkimusverkoston tutkimustyöhön. Asiantuntijamme tekevät myös itse kestävyystieteellistä tutkimusta kokonaisvaltaisesta näkökulmasta.